Werken in de zorg zonder diploma?

Stel je wilt een andere uitdaging en in de zorg wilt werk zonder dat je een diploma hebt. In de media hoor je dat er een tekort is aan verplegend personeel. Je hoopt zelfs zonder een diploma op zak te hebben een baan in de zorg te bemachtigen. En die baan in de zorg is ook zonder een opleiding en diploma makkelijker dan men zou denken.

Het is zelfs zo dat zulke zorg banen zonder een opleiding beter betaald worden. En die beloning zal alleen maar hoger worden door de nood in tekorten in de zorg.

Werken in zorg zonder opleiding en diploma mogelijkheden

Wat ook de reden moge zijn dat je geen diploma en/of opleiding in de zorg hebt. Zelfs zonder een diploma kun je werken in de zorg. De mogelijkheden zijn echter wel beperkt, omdat je zonder een diploma minder bevoegdheden hebt.

Werken in de Zorg Zonder Diploma

Zonder diploma kun je via Adzuna vrijwel direct aan de slag en gaan werken bij een zorginstelling of in de thuiszorg. Het verzorgen van hulpbehoevenden is daarbij je taak. Je kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld chronisch zieken en ouderen.

Baan in de zorg zonder opleiding als opstapje

Zonder een diploma of opleiding op zak te hebben kan ook een goede opstap naar naar een betere baan zijn. Werken in de thuiszorg geeft je de gelegenheid om te kunnen proeven hoe het voelt om mensen aandacht te schenken.

Misschien blijkt dat tijdens het werken in deze sector van de zorg je meer geschikt bent dan je dacht. Het wil niet zeggen ondanks dat je geen diploma hebt, dat dit altijd zo blijven moet.

Een beetje meer verantwoordelijkheid krijgen tijdens je baan in de zorg kan het nog leuker maken. Daarmee ben je dan ook bevoegd om een kleine medische handeling te doen.

Misschien ben je er niet aan toegekomen om een opleiding te volgen en zodoende een diploma te bemachtigen. Dit kan komen door tijdsgebrek of gewoon omdat je liever wilt werken dan hele dagen in een schoolbank te gaan zitten.

Maar je kunt ook andere wegen bewandelen om bijvoorbeeld te gaan werken via een vacature incl. opleiding en diploma. Zulke vacatures zijn eenvoudig via Adzuna te vinden,

Werken zorgsector zonder diploma UWV

In de zorg zijn er vorig jaar meer dan 130.000 vacatures in de sector zorg incl. banen zonder diploma bijgekomen. Het UWV laat weten dat naar verwachting 140.000 en zelfs meer vacatures beschikbaar komen dit jaar. Deze getallen zijn gepubliceerd in de factsheet werken in de zorg.

In alle functiegroepen van de zorg komt deze schaarste trouwens voor. De arbeidsmarkt is voor alle banen in de zorg zoals verpleging en verzorging krap. De tekorten nemen ook toe voor medewerkers in de anesthesie, zorg voor gehandicapten en operatieassistenten.

Ook op het niveau van wetenschappelijk personeel in de zorg is het tekort ook erg groot. Denk daarbij aan psychiaters, zorg voor ouderen en verslavingszorg. Ondanks de nood zullen deze tekorten in de zorg verwacht het UWV de komende jaren geen verbetering.

Zorg vacatures zonder diploma

Mensen zonder zorgdiploma hebben goede kansen op werk vacatures in de zorg. Patricia van Blitterswijk, landelijk adviseur werkgeversdiensten UWV: ‘In alle regio’s van Nederland zijn er mogelijkheden om te kijken of de zorg een volgende carrière stap kan zijn voor werkzoekenden.

Via banenmarkten en speeddates kun je snel ontdekken of de zorg je aanspreekt. Met een verkort scholingstraject zijn werkzoekenden al snel inzetbaar voor werkgevers.’

Wat betreft het werken in de zorg zonder een diploma ziet het er aanzienlijk beter uit. De landelijke adviseur P. van B. landelijke werkgeversdienst UWV zegt hierover: “Elke Nederlandse regio heeft mogelijkheden om zonder diploma te werken en een carrière op te bouwen in de zorg.

Zorg en thuiszorg zonder diploma banen

Via banenmarkten zoals Adzuna kan men via een verkorte opleiding zeer snel inzetbaar. Neem een kijkje op deze aanbieder van werk in de zorg banen zonder een diploma. Werken in de zorg en thuiszorg banen zijn onder andere:

  • Thuishulp zorg
  • Huishoudelijke zorg
  • Huiskamer assistent
  • Tandheelkunde assistent
  • Ouderenzorg
  • Woonbegeleiders
  • Gehandicaptenzorg
  • Operatieassistent
  • Anesthesiemedewerkers

Tenslotte over ik wil werken in de zorg maar heb geen diploma

Tot slot aangaande ik wil werken in de zorg maar ik heb geen diploma. Het werken met mensen de gehele dag doe je het liefst. Je medemens helpen om zich beter te voelen gaat je aan het hart. Zowiezo is het je ambitie om met je werk anderen te helpen.

Herken je jezelf hierin, dan zou het zonder diploma werken in de zorg wel eens de passende baan kunnen zijn.

Zie ziet dat er genoeg mogelijkheden zijn om zonder een diploma te werken in de zorg. Bij veel van deze banen in de zorg zit een korte opleiding inbegrepen.

Deel en inspireer anderen