Werken in de zorg zonder diploma?

Stel je wilt een andere uitdaging en in de zorg wilt werk zonder dat je een diploma hebt. In de media hoor je dat er een tekort is aan verplegend personeel. Je hoopt zelfs zonder een diploma op zak te hebben een baan te bemachtigen. En die baan is ook zonder een opleiding makkelijker dan men zou denken.

Het is zelfs zo dat zulke banen zonder een opleiding beter betaald worden. En die beloning zal alleen maar hoger worden door de nood in tekorten.

Werken in zorg zonder opleiding en diploma mogelijkheden

Wat ook de reden moge zijn dat je geen diploma en/of opleiding in de zorg hebt. Zelfs zonder een certificaat kun je werken in de zorgsector. De mogelijkheden zijn echter wel beperkt, omdat je zonder opleiding minder bevoegdheden hebt.

Werken in de Zorg Zonder Diploma

Zonder diploma kun je via Adzuna vrijwel direct aan de slag en gaan werken bij een zorginstelling of in de thuiszorg. Het verzorgen van hulpbehoevenden is daarbij je taak. Je kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld chronisch zieken en ouderen.

Baan in de zorg zonder diploma als opstapje

Zonder een diploma of opleiding op zak te hebben kan ook een goede opstap naar naar een betere baan zijn. Werken in de thuiszorg geeft je de gelegenheid om te kunnen proeven hoe het voelt om mensen aandacht te schenken.

Misschien blijkt dat tijdens het werken in deze sector je meer geschikt bent dan je dacht. Het wil niet zeggen ondanks dat je geen opleiding hebt, dat dit altijd zo blijven moet.

Een beetje meer verantwoordelijkheid krijgen tijdens je baan in de zorg kan het nog leuker maken. Daarmee ben je dan ook bevoegd om een kleine medische handeling te doen.

Misschien ben je er niet aan toegekomen om een opleiding te volgen en zodoende een diploma te bemachtigen. Dit kan komen door tijdsgebrek of gewoon omdat je liever wilt werken dan hele dagen in een schoolbank te gaan zitten.

Maar je kunt ook andere wegen bewandelen om bijvoorbeeld te gaan werken via een vacature incl. opleiding. Zulke vacatures zijn eenvoudig via Adzuna te vinden,

Werken in de zorgsector zonder diploma UWV

In de zorg zijn er vorig jaar meer dan 130.000 vacatures in de zorgsector incl. banen zonder diploma bijgekomen. Het UWV laat weten dat naar verwachting 140.000 en zelfs meer vacatures beschikbaar komen dit jaar. Deze getallen zijn gepubliceerd in de factsheet werken in de zorgsector.

In alle functiegroepen van de zorg komt deze schaarste trouwens voor. De arbeidsmarkt is voor alle banen zoals verpleging en verzorging krap. De tekorten nemen ook toe voor medewerkers in de anesthesie, verzorging voor gehandicapten en operatieassistenten.

Ook op het niveau van wetenschappelijk personeel is het tekort ook erg groot. Denk daarbij aan psychiaters, verzorging voor ouderen en verslavingszorg. Ondanks de nood zullen deze tekorten verwacht het UWV de komende jaren geen verbetering.

Opleiding en werken in de zorg

Mensen zonder opleiding hebben goede kansen op vacatures in de zorg. Patricia van Blitterswijk, landelijk adviseur werkgeversdiensten UWV: ‘In alle regio’s van Nederland zijn er mogelijkheden om te kijken of de zorgsector een volgende carrière stap kan zijn voor werkzoekenden.

Via banenmarkten en speeddates kun je snel ontdekken of de zorgsector je aanspreekt. Met een verkort scholingstraject zijn werkzoekenden al snel inzetbaar voor werkgevers.’

Wat betreft het werken in de zorgsector zonder een opleiding ziet het er aanzienlijk beter uit. De landelijke adviseur P. van B. landelijke werkgeversdienst UWV zegt hierover: “Elke Nederlandse regio heeft mogelijkheden om zonder diploma te werken en een carrière op te bouwen.

Zorg en thuiszorg zonder diploma banen

Via banenmarkten zoals Adzuna kan men via een verkorte opleiding zeer snel inzetbaar. Neem een kijkje op deze aanbieder van werken zonder een diploma. Werken in de zorgsector zijn onder andere:

 • Thuishulp
 • Huishoudelijke zorg
 • Huiskamer assistent
 • Tandheelkunde assistent
 • Ouderenzorg
 • Woonbegeleiders
 • Gehandicaptenzorg
 • Operatieassistent
 • Anesthesiemedewerkers

Passende baan in de zorg zonder opleiding

Stel je ziet op Adzuna een passende leuke vacature in de zorg. Maar omdat je niet de juiste diploma hebt denk je dat je niet geschikt bent voor deze baan. Dus laat je deze sollicitatie maar varen.

Jammer, want ook zonder een geschikte opleiding bestaan er banen in diverse sectoren waar je meteen kunt beginnen d.m.v. een werk-leer traject. Je kunt hierbij dus denken aan een betrekking in het onderwijs.

Het merendeel van de mensen zal niet altijd de baan van hun dromen kunnen vervullen.

Terwijl er absoluut een correlatie bestaat tussen een baan en een zekere opleiding. Zou je ook zonder het hebben van een passend diploma een prima carrière starten in bijvoorbeeld de zorgsector. Een dergelijke carrière brengt de kans met zich mee om goed te kunnen verdienen.

Wat opvalt is, dat de meeste Nederlanders een baan hebben die ze niet in eerste instantie wilden hebben.

Voor een functie buiten hun eigen vakgebied staan zei echter vaak wel open. Echter denkt men dat men geen switch kan maken daar de geschikte papieren hiervoor ontbreken. Vaak hebben deze mensen genoeg werkervaring en dikwijls zeer gemotiveerd. De vraag bij een opdrachtgever is voor dit soort mensen zeer groot.

Leraar worden

Stel je hebt altijd gedacht: Wat als ik het anders had gedaan, of dat het anders was gegaan tijdens mijn tijd op school. Dan was ik waarschijnlijk liever in het onderwijs gegaan. Dit zou alsnog best wel kunnen. Je zou dan zij-instroomtraject kunnen nemen, hierbij kun je docent of leraar worden vanuit een ander beroep. Je volgt hierbij een interne opleiding als zij instromer, en tegelijkertijd doe je ervaring op als een betaalde leraar die lesgeeft voor een klas.

Werken in zorg zonder diploma

Heb je geen diploma maar wil je toch graag werken in de zorg? Geen punt! Het is momenteel nog steeds en zelfs meer mogelijk om ook zonder het hebben van een diploma.

In de zorgsector is er zelfs een enorme toename wat betreft het aantal zij-instromers. Het werken zonder een diploma heeft als voordeel dat je naast je interne opleiding werkervaring opdoet. Om kennis op te doen in een zorgsector is dit een aantrekkelijke manier.

Ook zou je dit kunnen gebruiken als opstapje naar diverse functies in de zorg.

Werken en studeren in de zorg

Opleidingen welke men het meeste kiest zijn:

 • Helpende Zorg
 • Welzijn
 • Zorghulp

Je kunt dergelijke opleidingen volgen als BBL of BOL-opleiding. Ben je geïnteresseerd in de voorwaarden en informatie over een werken en studeren BBL-opleiding? Kijk dan even op Adzuna.

Banen in de zorg zijn steeds aan verandering onderhevig, en dat geldt ook voor de mogelijkheden om hier te kunnen werken. Welke opleiding je moet hebben gevolgd of wat je kunt is afhankelijk van de functie.

Het merendeel van de vacatures is gebaseerd op een functie met een deeltijd studie of een cursus welke zal worden aangeboden. Op Adzuna zul je meer informatie over werken in combinatie met een cursus of een opleiding.

Werken in de zorg zonder opeiding: wat kan men verwachten?

Elke dag werken in de zorg is anders dan je verwacht. Je zult komen te werken met mensen met andere meningen dan die van jou. Je zult moeten leren om je in te leven en je kunnen aanpassen aan andere mensen. Door het vaak onregelmatige werk zul je flexibel moeten zijn.

Er bestaan diverse mogelijkheden om zonder een diploma te werken. Er bestaan namelijk ondersteunende functies waarvoor een diploma niet nodig is. Vakantiewerk is daar een prima voorbeeld van.

Ook bestaan er functies met een combinatie van werken en leren. Dit kan bijvoorbeeld d.m.v. een BBL opleiding of een andere opleiding. Heb je reeds in een gerelateerde zorgsector gewerkt of een aanverwante ervaing of opleiding hebben? Dan zou je je profiel kunnen aanvullen met een cursus.

Actuele vacatures werken in de zorg zonder een diploma

Op Adzuna vind je een actueel overzicht met vacatures in de zorg zonder de vereiste van een diploma in Nederland. Voor meer informatie klik je simpel op de vacature en de daaraan verbonden arbeidsvoorwaarden. Het is tevens mogelijk om meteen te kunnen solliciteren voor de baan.

Tenslotte over ik wil werken in de zorg maar heb geen diploma

Tot slot aangaande ik wil werken in de zorg maar ik heb geen diploma. Het werken met mensen de gehele dag doe je het liefst. Je medemens helpen om zich beter te voelen gaat je aan het hart. Zowiezo is het je ambitie om met je werk anderen te helpen.

Herken je jezelf hierin, dan zou het zonder diploma werken in de wel eens de passende baan kunnen zijn.

Zie ziet dat er genoeg mogelijkheden zijn om zonder een diploma te werken. Bij veel van deze banen zit een korte opleiding inbegrepen.

Deel en inspireer anderen