Het Nieuwe Werken Voorbeelden

Het nieuwe werken voorbeelden – weinig werk, veel geld? Waar heeft iedereen het over in dit nieuwe werk? Nieuw werk ok maar is het werk echt nieuw?

Of hebben wij mensen plotseling besloten dat we een nieuw concept nodig hebben? Zoals bij de beïnvloeders die vroeger bloggers werden genoemd? Nieuw werk klinkt me geweldig, maar is het echt zoiets positiefs als het woord suggereert?

Nieuw werk. Zoals ik het zie, is niet zo nieuw. In het algemene taalgebruik beschrijft de term Nieuw Werk een fenomeen dat zich duidelijk onderscheidt van het oude werk. Oud werk is dan waarschijnlijk het typische arbeidsleven dat zoveel mensen in deze wereld elke dag leven.

Sta ‘s morgens vroeg op, ga dan naar kantoor en doe het werk waarvoor we onze opleiding hebben afgerond. Van 9 uur ‘s morgens tot 17 uur ‘s middags zijn dit de oude werktijden. Is alles wat niet bij deze tijd past Nieuw Werk? Nee. Nieuw werk lijkt veel meer te zijn dan alleen werktijden.

Is het Nieuwe Werken flexibeler?

Deze “Ik ga elke morgen naar kantoor” lijkt niet te bestaan in het Nieuwe Werken. Of is het gewoon flexibeler? Natuurlijk heb je ook een baan nodig voor het nieuwe werken, maar die kan variëren. Het lijkt geen verplichting om elke dag dezelfde baan te hebben. Het kan vandaag een café zijn, morgen een co-werkplek en overmorgen een eigen keukentafel.

Omdat het er uiteindelijk niet zozeer om lijkt te gaan waar je werkt. Zo kunnen we het Nieuwe Werken verder definiëren. Het is dus duidelijk dat u zelf kunt bepalen waar u uw werk doet. Misschien niet altijd, maar steeds vaker.

Je hoeft ook niet om 21.00 uur op kantoor te zijn. Integendeel, je kunt ook om 7 uur ‘s morgens aan de slag. Als je dat dan onvermijdelijk al om 15 uur stopt? Ik kan je niet beloven dat ik dat op dit moment doe. Nieuw werk betekent niet noodzakelijkerwijs dat je minder werkt. Maar niet noodzakelijkerwijs meer.

Nieuw werk betekent ook dat je nog steeds efficiënt moet zijn om succes en doelen te bereiken. En dat is tegelijkertijd het mooie en ook de valkuil bij het onderwerp Nieuw Werk.

Het idee van de werkstijl “Nieuw Werk” is een zeer grandioos idee. Geef het individu meer vrijheid en verhoog de efficiëntie. En ook de levenshouding, tevredenheid, zelfbeschikking en evenwicht.

Werk wanneer het goed voor ons is!

Het model dat ik voor ons leven heb gekozen, valt waarschijnlijk in de categorie Nieuw Werk. We zijn het grootste deel van het jaar zeer flexibel in termen van ruimte en kunnen bijna altijd zijn waar we willen zijn.

Natuurlijk moeten we ter plaatse zijn als we bijvoorbeeld een spreker willen zijn op een evenement. Of onze Nomad week organiseren, maar daar hebben we zelf voor gekozen. Omdat er geen jaarcontract is dat ons daartoe dwingt. Bovendien kan ik meestal werken als het goed is voor ons en ons thuiswerk bedrijf.

John is een full-time blogger en brengt zijn tijd graag door in de Zuid-Amerikaanse uithoeken van onze planeet. Zijn vrouw, aan de andere kant, vindt het erg leuk in Amsterdam en is een grote fan van co-working spaces.

Hij houdt van netwerken en vindt het daarom niet verkeerd om elke zes maanden te reizen. Geen probleem met zijn werk als freelancer en content maker. Van mijn kant heb ik het grootste deel van mijn beroepsleven aangepast aan mijn privéleven.

Na 10 jaar wonen op een eiland

Ik besloot een tijdje op een eiland in de Filipijnen te gaan wonen. En ik ben daar nu bijna 10 jaar, ik voel me als een poedel. En ik werk als freelance auteur, projectmanager voor mezelf.

Dus we leven allemaal het principe van Nieuw Werk en onze resultaten zijn geweldig. Het “Nieuw” hier ook kan staan voor “diversiteit”. Het staat vooral voor het feit dat er niets hoeft te gebeuren.

Dat er niet alleen deze ene mogelijkheid is om dit werkende model te leven. Maar dat iedereen het “nieuwe” voor zichzelf kan definiëren en mogelijk maken. En waar is de valkuil?

Iedereen die aan de universiteit heeft gestudeerd, weet het precies. Hoe snel kan deze heerlijke bonbon zich ontwikkelen tot een boze valstrik.

Zelfbeschikking is prachtig, maar niet voor iedereen een geschenk. Veel vrijheid betekent ook veel mogelijkheden hebben. Er moeten beslissingen worden genomen en het zijn allemaal beslissingen. De keuzes die we maken, de keuzes die ons en ons leven maken.

Plotseling heeft alles veel meer gewicht in de schaal gelegd. Omdat het niet langer onze werkgever of de school is die onze vrije dagen bepaalt. En ons uitleggen wanneer het goed is dat we een vrije dag hebben. Wij beslissen zelf wanneer we vrij zijn en wanneer niet. Dat klinkt in eerste instantie heel ingenieus. Het kan toch niet beter met het nieuwe werken werkplek, of wel?

Geen beschermende hand meer

Ik zeg: ja, ik kan me echt niets beters voorstellen dan zelfbepaald te leven. En ik zou onder geen enkele omstandigheid willen ruilen. Het is gewoonweg geweldig. Toch was ik niet helemaal voorbereid op alles wat ik op mijn pad kwam. De ups en downs, de vrije dagen, waarover ik een slecht geweten had.

Omdat ik niet werkte voor wat ik eigenlijk wilde bereiken. Ik kon het tenslotte niemand anders kwalijk nemen. Als ik niet het doel bereikte dat ik wilde bereiken met de dingen die ik deed. Maar ik moest tussentijds ook een pauze inlassen, mijn leven leiden, niet alleen mijn werk volgen, maar ook mijn leven leiden.

Er was geen bedrijf, geen dak, geen beschermende hand. Want dat bestaat vandaag de dag nog niet. Maar zelfs vandaag de dag heb ik dat gevoel niet meer. Dat ik dat nodig heb of dat het mijn werk beter of efficiënter, mooier of succesvoller zou maken. En zeker niet mijn privéleven.

Het is een dunne lijn tussen geluk en ongeluk waarop we allemaal onze eigen weg moeten vinden. Dit is natuurlijk precies hetzelfde in het model “oud werk”, 9-5 en wat dan ook.

Het is een kwestie van gewoonte. En zo is het op school of door het vrijwillige sociale leven met u geregeld. De nieuwe manier van werken zal dus ook voor u een oplossing bieden. Nieuw werk, iedereen kan dat in theorie doen, dat is duidelijk!

Niet alles wat glinstert is goud

Mijn lerares op de basisschool zou zeggen niet als is goud dat glinstert, die ik overigens niet erg mocht, maar die wel gelijk had.

Voor mij betekent dat dat alles wat vroeger mijn eigen leven bepaalde, het “oude leven”, het “oude werk”. Dat dit alles wordt vervangen door iets “nieuws”. En dit alles wordt “nieuw leven” genoemd in het geheel.

Veel grote beslissingen, veel prachtige veranderingen, veel zelfbeschikking en vrijheid. Nieuwe werken, een nieuw deel van je leven?

Deel en inspireer anderen

Plaats een reactie