Werkverslaving Bestaat Dat Wel?

Ik heb een werkverslaving….ben jij ook verslaafd? 

Alcohol? Nee. Drugs? Nee. Roken? Nee. Eten? Soms.

Waaraan kan ik eventueel verslaafd zijn? Werken en werkverslaving bestaat dat eigenlijk wel?

We leven om te werken – werkverslaving?

Kijk voor werkverslaving om je heen op kantoor. De kans is groot dat jij of je collega’s er 12 uur per dag in stoppen. Thuis weer inloggen en in het weekend de e-mail controleren. Ik leerde het al vroeg in mijn carrière. We leven om te werken was de norm en het werd verwacht.

Werkverslaving

Ik had het gevoel dat ik succesvol wilde zijn. Ik had geen andere keuze dan mijn baan boven al het andere in mijn leven te stellen. In plaats van werken om te leven, leven we om te werken.

We kunnen niet omgaan met kwetsbaarheid.

Niet alleen werken de Amerikanen meer dan enig ander land in de wereld. De USA is het zwaarlijvigst en heeft de meeste staatsschuld. Waarom? Volgens auteur Brené Brown is dat omdat we de kwetsbaarheid niet aankunnen.

Wat is kwetsbaarheid precies?

We voelen ons kwetsbaar als we zeggen: “Ik hou van je”, vragen om opslag, starten een bedrijf. Kom erachter dat we terminaal ziek zijn, of kijk hoe onze kinderen weggaan. In plaats van onze angsten onder ogen te zien en onze emoties te omarmen, medicatie.

Betekend medicatie altijd medicijnen?

Vroeger dacht ik dat medicatie letterlijk medicijnen betekende, totdat ik de boeken van Brown las. Ik dacht nooit aan mezelf als een verslaafde. Ooit. Hoe kan het een slechte zaak zijn om te werken, productief te zijn of bezig te blijven? Wat ik me niet realiseerde was dat mijn verslaving aan het werk betekende dat ik mijn eigenwaarde aan productiviteit verbond.

Ik weigerde dit in eerste instantie te accepteren. Ik heb mezelf altijd gezien als een zelfverzekerd persoon met een hoog zelfrespect. Maar toen ik de stukjes bij elkaar plaatste, was het bewijs duidelijk. Ik werkte 3 banen tegelijk op de middelbare school en op de universiteit. Ikzelf heb mijn MBA afgerond terwijl ik fulltime werkte, een nieuw huis bouwde en zwanger was.

Ik zit nooit stil. Ik kan maximaal 5 minuten met mijn zoon spelen voordat ik de drang voel om te werken. Was de afwas, doe de was, schrijf een blogpost, of controleer e-mail. Yuck, die bekentenis maakt me ineenkrimpen.

We zijn workaholics omdat we onze eigenwaarde associëren met productiviteit.

Hard werken + succes = lof en geluk

Op een gegeven moment in mijn jeugd heb ik de vergelijking geformuleerd: hard werken + succes = lof en geluk. Ik was niet de meest atletische, dus ik verdiende lof door het behalen van goede cijfers. Echter, een 4,0 GPA zal je geen volledige studiebeurs voor de universiteit opleveren. Een stage op de universiteit is geen garantie voor een fulltime baan.

12 uur per dag werken en het controleren van e-mail in het weekend is niet zeker van een promotie, of werkgelegenheid, wat dat betreft. Ik ben getuige geweest van veel ontslagen en ik ben altijd verbaasd. Door hoeveel hardwerkende, hoge performers worden ontslagen na 20 jaar loyaliteit. Diep van binnen ben ik gaan geloven dat het nooit genoeg is. Ik werk nooit genoeg. Ik moet meer doen en meer zijn.

Wat is jouw medicijn tegen werkverslaving?

Als je een lange dag op je werk hebt gehad en je bent uitgeput, wat is dan jouw favoriete werkverslaving medicijn? Pak je de chocolade, wijn of sigaretten? Voelt u de impulsieve behoefte om te sporten, uw huis schoon te maken, Instagram te scrollen en te roddelen. Of een andere droom najagen in plaats van uw laatste prestatie te vieren? Het kan moeilijk zijn om je hoofd rond het concept te wikkelen. Een gezonde gewoonte, zoals sporten, kan een verslaving zijn.

Hier zijn 3 manieren om een gezonde gewoonte te onderscheiden van een verdovend middel:.

Voelt u zich na uw medicatie nog steeds ontevreden? Heeft u een halve liter ijs verslonden zonder te genieten? Blader je gewoon door de sociale media zonder te lezen of commentaar te geven?

Heb je het gevoel dat je absoluut moet sporten of een glas wijn moet drinken om de scherpe kantjes eraf te halen? Is het een auto-piloot gewoonte geworden of ben je aanwezig (levend in het moment) en geniet je van jezelf?

Wat is de motivatie achter uw medicijn?

Is de motivatie het roddelen om wraak te nemen uw medicijn? Of werk je de hele nacht door om indruk te maken op je baas? Uiteraard is het geen goed idee om je eigenwaarde afhankelijk te maken van de mening van anderen. Omdat je daar geen controle over hebt.

Je eindigt met het najagen van iets dat niet bereikt kan worden. Op een gegeven moment zal het hen niet meer kunnen schelen. Dit is de reden dat mensen depressief worden na het verlies van hun baan. Ze verloren het ene ding dat hen waardig deed voelen. Ze verloren hun hele identiteit.

Werkverslaving Bestaat Dat Wel

Kwetsbaarheid is zo’n groot deel van ons leven, dus we moeten leren hoe we het kunnen omarmen. Het beste voorbeeld is liefde. Je kunt niet van iemand houden zonder kwetsbaar te zijn. Om innovatief te zijn, moet je bereid zijn om te proberen te mislukken. Het geloof te hebben, moet je bereid zijn om de zekerheid los te laten. Om vreugde en geluk volledig te ervaren, moet je negatieve gedachten en angsten te vermijden.

Omarm je emoties en vermijd verdoofdheid

Omring jezelf door authentieke mensen die kwetsbaar zijn. Authenticiteit is besmettelijk, dus omarm emoties en vermijd verdoofdheid

Leunen in je werkverslaving angsten. Vraag jezelf af of dit een rationele angst is en wat de slechtst mogelijke uitkomst is. Misschien is het niet zo erg.

Stel jezelf de bovenstaande vragen om een gezonde gewoonte te kiezen in plaats van een geneesmiddel. Voor meer ideeën, lees deze blog post.

Deel en inspireer anderen

Plaats een reactie