Geld Investeren Zonder Risico

De drie grootste fouten die ik maakte bij het investeren van geld totdat ik geld investeren zonder risico leerde.Wie veel geld verdient, wordt rijk? Als ik maar genoeg geld verdiende, zou ik automatisch sparen en alleen rijk worden. Helaas klopt de rekening niet helemaal.

Baan met boven gemiddeld salaris

Helaas kwam ik in een baan terecht waar ik altijd een bovengemiddeld salaris ontving.

Begrijp me niet verkeerd: natuurlijk is dit in principe een goede zaak. Omdat geld geen pijn doet. Dit had echter tot gevolg dat ik lange tijd niet aan geld heb gedacht. Het was er gewoon altijd.

En dat is precies hoe ik leefde.

  • Besparing?
  • Ouderdomsvoorziening?

Oh, daar zorg ik morgen wel voor……

Welke 3 grote fouten ik heb gemaakt door deze houding en hoe je het beter doet dan ik, laat ik je vandaag zien.

Ik heb me te lang op de verkeerde dingen geconcentreerd

Mijn huis, mijn auto, mijn boot. Als bankier was ik omringd door zeer goede verdieners. De chique merkkleding en de sportwagen maken bijna deel uit van het goede geluid. Net als de nieuwste iPhone en de hippe langeafstandsreis.

Dit is hoe je geld investeren zonder risico doet

En ik was ook bereid om mijn geld uit te geven aan allerlei soorten luxe. 5.000€ voor een lange afstandsreis. Slechts 500€ voor een weekendje weg. Spontaan 600€ voor een paar schoenen. En ten laatste om de 2 jaar de nieuwste mobiele telefoon.

Het geld was er. En het was zeker niet mijn schuld als de Nederlandse economie niet groeide ;-).

Geld Investeren Zonder Risico

Had ik het een keer overdreven en de rekening was leeg. Dan hield ik me gewoon 2 weken in en alles was weer in orde.

Laat ik eerlijk zijn: het is natuurlijk geweldig om zoveel geld beschikbaar te hebben. Zodat u elke wens kunt vervullen. Ik vind het zelfs een absoluut geweldige en wenselijke situatie.

De hele zaak had maar één addertje onder het gras voor me: het weerhield me ervan. Om er ooit over na te denken welke uitgaven me echt gelukkig maakten. En waar ik net “mijn geld uit het raam heb gegooid”.

Heb ik alles nodig wat ik gekocht heb? Maakte dat alles me gelukkig? Of had ik het zonder het een of het ander kunnen doen?

Allemaal vragen die ik mezelf al lang niet meer heb gesteld. Maakten nieuwe dingen me niet altijd gelukkig?

Het keerpunt in mijn leven was een demystificatie op een saaie dag een paar jaar geleden. Ik heb eindelijk mijn badkamer opgeruimd en struikelde over twee en een half dingen. Degenen die zich hadden opgehoopt van de meest uiteenlopende drogisterijaankopen. Veel ervan werd maximaal 1x gebruikt.

Ik keek naar de berg en keerde om. En dacht wat de dingen me ongeveer hadden gekost, die nu in de vuilnisbak zouden belanden. Daar merkte ik voor het eerst hoeveel geld ik eigenlijk besteedde aan dingen die ik niet nodig leek te hebben.

Maakte ik een grote fout?

En plotseling vroeg ik me af of ik niet een grote fout maakte.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb niets tegen geld uitgeven. Zelfs vandaag nog niet. Maar een beetje meer zin en intellect maakt zichzelf vrij goed. Want als je alleen de dingen koopt die je echt wilt en nodig hebt, bespaar je veel geld.

En dat is precies wat ik heb gedaan: In plaats van steeds iets willekeurig te kopen. Ik begon met mijn geld alleen uit te geven aan dingen waar ik van genoot. En die dingen die in mijn leven kwamen om te blijven. Ze mochten ook duurder zijn. Het doel was niet om ineens een spaarvarken te worden.

Goed Investeren doel

Mijn enige doel was om te stoppen met zinloze (spontane) aankopen i.p.v goed investeren.

Dat was een gekkenhuis: vandaag de dag, nu het duidelijk gaat om kwaliteit en niet meer om kwantiteit. Ik geef aanzienlijk minder geld uit, maar koop veel betere (en dus duurdere) dingen.

Als ik dat eerder had begrepen, had ik vandaag een rijk mens kunnen zijn.

Ik ben te laat begonnen met sparen.

Dat brengt me bij fout nummer 2: Te laat beginnen te sparen. Lange tijd heb ik slechts tijdelijk gespaard. Als ik een tijdje niet zo veel heb uitgegeven, groeide het spaarboekje, maar het geld mocht daar niet lang blijven. Meestal vond ik iets wat ik “dringend nodig” had en het mooie geld was weg.

Dat betekent: ik had een reserve, maar nauwelijks echte besparingen. Degenen die ik nooit echt zou aanraken. Of geld voor oudedagsvoorzieningen. Lange tijd was er alleen het wettelijke pensioen en de bedrijfspensioenregeling. Dat is ook niet bepaald weinig, maar het was lange tijd niet optimaal.

Goed Investeren

Ik had kunnen besparen. Zoals ik al zei, er kwam genoeg geld binnen. Maar als je – net als ik – alleen bewaart wat er aan het eind van de maand nog op je rekening staat. Dan gaat het allemaal mis.

Lange tijd was het voor mij genoeg om te weten dat ik veel kon besparen als ik dat wilde. En tot dan kan het zeker wachten. Of niet?

Wees strenger zijn voor jezelf

Vanuit het oogpunt van vandaag zou ik zeker strenger zijn met mezelf.

En ik zou altijd eerst mijn spaarrekening “betalen”.

Ik heb al gezegd: op dat moment heb ik gespaard volgens de “wat er nog over is op de spaarrekening” methode. Met zuinige mensen, zou dat goed kunnen werken. Maar mensen zoals ik, die de neiging hebben om eenvoudigweg beschikbaar geld uit te geven. Maar dat lukt ze nauwelijks (of alleen maar heel zwaar) zo.

Staat er nog steeds geld op de rekening? Geweldig, dan kan ik nog steeds de geweldige nieuwe broek kopen die ik gisteren zag.

Oh, weer niets gespaard? Hoe dan ook, kan volgende maand wel.

Gelukkig gaat het nu beter met me. Vandaag gaat een bepaald bedrag van elk inkomend geld onmiddellijk naar mijn reserves. Het geld is weg en mag alleen worden gebruikt en uitgegeven voor bepaalde dingen/doeleinden.

In het begin was ik verbaasd hoe gemakkelijk het voor mij is om me eraan te houden. Als het geld echter uit het hoofd (en van de rekening) is, kom ik echt niet meer in de verleiding en heb ik sindsdien goed en ijverig gespaard.

Het is ongelooflijk wat een dergelijke kleine gedragsverandering kan betekenen.

Ik heb mijn geld investeren niet verstandig gedaan

En dat brengt ons bij fout nummer 3, want ik heb niet alleen lang veel geld bespaard. Maar het gespaarde geld was ook nog steeds slecht of onverstandig niet geïnvesteerd.

Ik. Die het toch echt altijd beter wist.

Wat niet nodig zou zijn geweest om er nieuwe kennis voor te verwerven.

Ongelooflijk, is het niet?

Maar eerlijk gezegd: ik was gewoon te lang te lui voor een lange tijd. Want zelfs als je al een idee hebt…. Toch moet je nog even de tijd nemen om een investeringsstrategie te ontwikkelen.

Zou ik dat gehad hebben? Zeker.

Heb ik het genomen? Nee.

Het was een beetje zoals de afspraak bij de tandarts. Weet je, je moet er weer naartoe gaan en toch stel je het weken, maanden of zelfs jaren uit.

Prachtig stom.

Want: Ik had vandaag een rijke vrouw kunnen zijn.

Laten we gewoon het volgende aannemen.

Sinds 2000 heb ik zeker zoveel verdiend dat ik 200€ per maand had kunnen sparen en investeren. Tot op de dag van vandaag zou dat ruim 19 jaar zijn.

Als ik dit geld in ieder geval op het spaarboekje had gezet (tot een royale 0,5% rente), dan had ik vandaag zo’n 48.000€ bij elkaar gehad.

Als ik de steenkool zelfs maar op de beurs had geïnvesteerd, zou het goed en graag 100.000€ zijn geweest.

Honderd. Duizend. Euro.

Wat ik vandaag de dag niet heb, omdat ik

  • Ik heb ze verspild
  • heb niet consequent genoeg geinvesteerd
  • Ik heb mijn geld niet verstandig geïnvesteerd

Behoorlijk stom van me.

Hoe kun je het beter doen dan ik

Trouwens: ik heb het ongeveer 5 jaar geleden onder de knie gekregen hoe het beter te doen dan ik deed. Sindsdien maak ik deze fouten gelukkig niet meer. Maar deze verandering kwam natuurlijk niet van de ene op de andere dag, maar duurde wel even.

Slechte gewoontes afleren

Maar ook al kostte het me een beetje moeite om mijn hoofd slim te herprogrammeren…. Uiteindelijk was het niet echt moeilijk om die slechte gewoontes af te leren. Ik moest gewoon een paar dingen begrijpen en consequenter luisteren naar wat me echt gelukkig maakt.

Geef je geld alleen uit aan de dingen die je echt gelukkig maken

De belangrijkste stap is om te leven volgens de waarden die voor u het belangrijkst zijn. En niet volgens de regels die uw omgeving u geeft. Geef alleen geld uit aan gelukkig makende dingen.

Goede Investeringen

Het is prima om de “hogere, snellere, verdere” trend niet te volgen als je er zelf niet achter staat. Of veel geld uitgeven aan dure hotels op hippe locaties. Als je echt naar de bergen gaat om te wandelen…. En slaap in een hut voor 10 euro.

Je mag “nee” zeggen.

In mijn geval betekende dat: ik ging zitten en dacht goed na. Mag ik nee zeggen tegen verleidingen? Welke uitgaven maken me echt gelukkig en welke niet. Degenen die iets voor mij betekenden, mochten blijven, de anderen moesten consequent gaan:.

In plaats van constant heel slecht fastfood te eten, ga ik vandaag de dag zelden uit eten. Maar dan ga ik waar het echt lekker is.

In plaats van voortdurend gênante aankopen te doen in de drogisterij…. Eenmaal kreeg ik het juiste advies in de parfumerie en sindsdien koop ik alleen nog maar “goede” make-up. Het is duurder, maar omdat ik niets meer “nodig” heb, bespaar ik zelfs geld.

In plaats van dure langeafstandsreizen ga ik vandaag de dag meestal op wandelvakantie in de bergen, waar ik het met 50€ per dag gemakkelijk aankan. Ik weet niet of ik ervan kan genieten. Als ik niet eerder de kans had gehad om een groot deel van de wereld te zien…. Maar vandaag kan ik en ben ik er absoluut blij en tevreden mee. Dus waarom zou ik naar dure clubs reizen als de andere leuker is voor mij? Ik denk dat je begrijpt wat ik bedoel.

Kwaliteit boven kwantiteit.

Je pad kan en mag er natuurlijk anders uitzien, het principe blijft hetzelfde. Geef je geld alleen uit aan kwalitatieve dingen die echt iets voor je betekenen. Want hoe minder je “nodig hebt”, hoe minder geld er maandelijks binnenkomt. Kwantiteit is veelal te duur.

Betaal eerst jezelf.

Denk er eerst aan om jezelf te betalen, dus eerst je verplichtingen. Maar minder uitgeven is slechts de eerste stap naar geld investeren. Want alleen als je minder uitgeeft, betekent dat niet automatisch dat je meer “alleen” bespaart.

Helaas zijn wij mensen niet zo gemaakt dat het voor ons gemakkelijk is om niet aan “overgebleven” geld te raken. Het tegendeel is het geval. Hebben we op een bepaald moment van de maand meer geld op de rekening staan dan we dachten? Eén ding wordt er dan meestal mee gedaan: winkelen.

Daarom is het van elementair belang dat je altijd eerst jezelf betaalt. Met andere woorden: maak het geld dat u wilt sparen onmiddellijk over naar een aparte rekening. Het is het beste om het nooit alleen tot je beschikking te hebben. Dan je zult niet eens in de verleiding komen om het uit te geven in plaats van te sparen.

Een goede methode om dit te waarborgen is overigens het 6-rekeningmodel.

Goed Investeren in goud

Besparing is goed en mooi. Maar met de huidige mini rente, die je krijgt op spaarboekje en Co. Als u uw geld niet op een zinvolle manier kunt verhogen…. Integendeel:. Geld wordt minder waard en goud stijgt in waarde. In goud goed investeren is de veiligste weg.

De inflatie in Nederland bedroeg de afgelopen 40 jaar gemiddeld iets meer dan 2%. Dat wil zeggen dat de prijzen gemiddeld met ongeveer 2% per jaar zijn gestegen.

Als u uw geld nu in de huidige mini rente investeert, wordt het steeds minder waard.

In één jaar tijd is de 2% misschien niet erg belangrijk, maar in de loop van de tijd is de som van de 2% misschien niet zo groot, maar na verloop van tijd is deze wel groter.

Laten we aannemen dat u 100€ per maand bespaart voor een totaal van 20 jaar. Dan zet je in totaal 24.000€ aan de zijkant. In 20 jaar tijd heeft u natuurlijk nominaal 24.000 euro op uw spaarrekening staan; de tegenwaarde komt – dankzij de inflatie – overeen, maar slechts met ongeveer 19.800 euro. 4.200€ (of 17,5%) van het geld is dus “weg”.

Ik neem aan dat je daar geen zin in hebt.

Als u uw geld zo zou investeren dat het voor u werkt en niet tegen u. Kan u in dezelfde tijd van uw 24.000€ – met een veronderstelde opbrengst van gemiddeld 6% – meer dan 46.000€ verdienen. Dus bijna de dubbele.

Ik denk dat dat veel beter klinkt.

U kunt echter alleen een dergelijk rendement op de beurs bereiken.

Ik leer je hoe geld investeren zonder risico

Het is dus het beste om vandaag te beginnen met mijn gratis introductie e-mailcursus.

Daarin leer je geld investeren zoals:..

Hoe u kunt besparen door slim te investeren zonder dat u het hoeft te missen. En hoe je kunt besparen, zelfs als je dacht dat je geld niet genoeg was.

Hoe regelt u met succes uw zakelijke en privé financiën met meerdere rekeningen. En ze zo succesvol te beheren.

Dat het absoluut de moeite waard is om vandaag te beginnen met investeren. Ook al kan je op dit moment maar een beetje geld investeren.

Hoe groot is uw pensioengat en hoeveel geld u eigenlijk opzij moet zetten om dit gat met succes te dichten.

Waarom goud is uw nieuwe beste vriend in termen van investeringen (of moet absoluut worden) en en en.

Waarom zou u kritisch moeten zijn bij klassieke pensioenaanbiedingen. Omdat hun hoge kosten UW terugkeer opeten!

 

Deel en inspireer anderen

Plaats een reactie