Budgetplan Maken Voor Mijn Gezin

Als het gaat om een budgetplan maken voor het nieuwe jaar. Zijn hier 10 goede voornemens voor geld die elke vrouw kan aanhouden.

Stel een budget op voor het hele jaar

Het ergste wat je aan geld kunt doen is niets doen. Dus hoe stel je een goed budget op voor een heel jaar. Leef gewoon van dag tot dag en hoop dat het geld genoeg is. Omdat in dit geval het einde van het geld meestal voor het einde van de maand komt.

Om te voorkomen dat dit u overkomt, raad ik u aan om financiële doelen te stellen. Dit kunnen “besteldoelen” zijn. Of ook besparingsdoelstellingen. Het is vooral belangrijk dat je er een aantal bepaalt.

Budgetplan Maken

Om ze ook te kunnen behouden, raad ik u aan om samen met u een budget op te stellen. En niet voor een maand, maar het beste voor het hele jaar. Want zo zorg je ervoor dat je ook rekening houdt met de jaarlijkse kosten en unieke zaken, zoals vakanties en cadeaus.

Bovendien is een budget de eerste stap om potentiële besparingen op te sporen en de punten te vinden waar u geld zou kunnen weggeven of onbewust zou kunnen uitgeven.

Begin of verhoog uw investeringen

Als het gaat om investeren of het verhogen ervan, is tijd je beste vriend. Het effect van de samengestelde rente zorgt ervoor dat zelfs de kleinste spaarbedragen in de loop van de tijd in grote bedragen veranderen. Dus de beste tijd om te beginnen met het investeren van uw geld is gisteren. De op een na beste is vandaag.

Dit geldt overigens ook als u nog steeds schulden heeft. Want ook al kan het economisch zinvoller zijn om de schulden eerst af te lossen, het helpt velen mentaal enorm om te weten: he, er is een buffer en als er iets misgaat, dan hoef ik geen nieuwe schulden te maken.

Neem geen nieuwe schulden aan…

“Elke keer als je geld leent, beroof je je toekomst zelf.”

Nieuwe schulden aangaan betekent altijd vandaag geld uitgeven, wat je morgen moet verdienen. In de bancaire opleiding zeggen we ook graag “sparen” over schulden. En dat is in dezelfde richting.

De eerste stap om van schulden af te komen is daarom altijd: geen nieuwe schulden maken. Ook niet door rood te staan op uw rekening! Omdat schulden schulden blijven, in welke vorm ze ook ontstaan.

Het is beter om aan uw uitgaven te werken en in de toekomst dingen te missen die u zich niet kunt veroorloven. Want alleen zo, kun je permanent van je schulden af komen.

Ga een no-spend uitdaging aan

Een goede manier om erachter te komen welke uitgaven u echt plezier geven en wanneer u zonder plezier geld uitgeeft. Is om te stoppen met uitgeven. Of een no-spend uitdaging.

Als je stopt met uitgeven, besluit je voor een tijdje helemaal geen geld uit te geven aan dingen die niet essentieel zijn voor het leven. (De zeer harde besparen er ook op.)

Dat is haalbaar, maar moeilijk. Er gaan immers zoveel sociale dingen verloren: koffie met je vriendin, een etentje in een restaurant, enz.

Een no-spend challenge is eenvoudiger, waarbij je gedurende een bepaalde periode geen geld uitgeeft aan iets. Bijvoorbeeld geen koffie meer voor 1 maand. Of geen tijdschriften. Of geen verse bloemen.

Dit is makkelijker bij te houden en heeft hetzelfde resultaat: je leert wat echt belangrijk voor je is. Wat brengt je vreugde? En waar geef je nutteloos geld uit?

No Food Waste Challenge

Trouwens, mijn favoriet is de No-Food-Waste-Challenge. Dit is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor je portemonnee. Ervan uitgaande dat elk huishouden ⅓ van zijn voedsel weggooit, is er ook een enorm, vaak onbenut, besparingspotentieel in dit opzicht.

De eerste stap naar betere financiën is dus altijd opruimen en vragen: hoeveel geld (of schuld) heb ik eigenlijk? Bij welke banken? Op welke rekeningen? Met welke voorwaarden? Hoeveel bespaar ik per maand? Waar gaat mijn geld heen?

Als je dit overzicht eenmaal hebt gemaakt, ontstaan veel doelen bijna vanzelf en de tweede stap is veel gemakkelijker.

Stop met geld uitgeven aan onnodige dingen

Het gymnastieklidmaatschap waar je nooit naartoe gaat zijn onnodig. Stop met geld uitgave zoals de maandelijkse openbaar vervoer pas als je altijd de fiets neemt. Het datavolume, als het overal, waar je bent, waar je bent, bovenste WLAN is. We hebben ze allemaal: de contracten die ons kortingen zouden beloven, maar die ons eigenlijk geld kosten.

Budget Plan Maken

Maar het gekke is: we zijn er vooral zo van overtuigd dat we een “goedkoop” contract hebben, dat we nooit berekenen of de berekening echt voor ons werkt. Maar in veel gevallen is dit zinvol.

En dan: weg met de financiële verplichtingen die je niet gebruikt.

Volg een gezamenlijke financiële strategie met uw partner

Een onderwerp dat in veel partnerschappen wordt verzwegen, is geld. Daar hebben we het niet over.

Maar dat zou wel moeten!

Omdat het in een partnerschap absoluut zinvol is om te praten over wie welke financiële doelstellingen heeft. Of deze nu in de lijn liggen en wat u individueel of samen doet om dichter bij uw doelen te komen.

Ook de verdeling van de gemeenschappelijke kosten valt eronder. Betaalt iedereen 50:50? Of kiest u voor een andere distributie? En is iedereen het er echt goed mee eens?

Welke oplossing in het individuele geval optimaal is, is heel anders en heeft veel te maken met de eigen opvattingen en doelstellingen. Wat echter altijd van toepassing is, is dat het niet praten erover en dan in een situatie terechtkomen die je niet wilde, altijd de verkeerde weg is.

Net als de veronderstelling dat financiën een zaak zijn voor mannen. Omdat ze dat niet zijn.

Zeg nee tegen dingen die je niet kunt betalen

Je collega heeft weer een nieuwe tas. Je vriendin heeft de nieuwste smartphone. En je vriend koopt nog een nieuwe auto.

Het is begrijpelijk dat je er deel van wilt uitmaken maar het is tijd om nee te zeggen.

Nee tegen dingen die je nu niet kunt betalen. Maar als dit betekent dat je voortdurend boven je vermogen leeft, dan gaat er iets mis. Omdat geld uitgeven aan dingen die je je niet kunt betalen altijd de verkeerde weg is.

Daarom koopt u – ook al is het soms moeilijk voor u – altijd alleen dingen die u zich kunt veroorloven. Het komt erop neer dat dit gewoon veel leuker is dan voortdurend bang zijn om naar je account te kijken.

En als anderen je aansporen om er deel van uit te maken, vraag je jezelf dan af of je je wel eerlijk omringt met de juiste mensen.

Vergelijk jezelf niet met anderen

“Als zij het zich kan veroorloven, dan zou ik dat ook moeten kunnen.”

Zulke of soortgelijke gedachten leiden er vaak toe dat we valse veronderstellingen maken over de financiën van andere mensen. Wat we, grappig genoeg, meestal niet eens weten. Ook sociale media – waar iedereen tegenwoordig zijn zogenaamd perfecte leven in scene zet – voeden deze gedachten.

De grap is: we nemen het als vanzelfsprekend aan dat iemand zich echt kan veroorloven wat hij/zij heeft. Omdat de auto niet zegt dat hij eigenlijk van de bank is. Uit de dure handtas blijkt niet dat deze misschien op krediet is gekocht. (Of door vele sombere maanden met ingeblikte ravioli….)

Laat je niet verblinden

Niemand zegt je dat alles anders is dan de werkelijkheid

Dus maak de fout niet en laat je niet verblinden. Niet alles is zoals het lijkt. U kunt beter uw eigen beslissingen nemen op basis van goed beheerde financiën. Dat ziet er misschien niet zo chic uit, maar het is op de lange termijn veel leuker.

Wees vrijgevig met jezelf, als je je resoluties niet houdt….
“Ooit geprobeerd. Ooit gefaald. Maakt niet uit. Probeer het nog eens. Faal opnieuw. Faal beter.”

Zo moet u naar uzelf en uw financieel management kijken. Verwacht niet dat u alles onmiddellijk perfect implementeert en geen fouten maakt. Omdat ze erbij horen.

En dat niet alleen: ik ben zelfs van mening dat je fouten moet maken om te weten te komen wat voor jou werkt. Hoe kun je echt begrijpen hoe de beurs werkt als je niet alleen een paar dingen voor jezelf test? Precies. Helemaal niet.

De truc is om dingen uit te proberen op een manier die je niet doodt. Een paar euro gokken is altijd een lastige zaak. Om je hele spaargeld te gokken is – laten we zeggen – op zijn minst twijfelachtig ;-).

Daarom: laat je niet perfect zijn. Fouten horen erbij.

Deel en inspireer anderen

Plaats een reactie