Hoeveel geld heb je nodig om van te leven

We vroegen de jongeren hoeveel geld heb je nodig om van te leven. Velen houden geen geld over en stelen stiekem de kaas van hun kamergenoten. Een broer, aan de andere kant, heeft al zijn eerste cabriolet op 23-jarige leeftijd gekocht en brengt zijn vakantie op de Bahama’s door.

Nadat we het gezellige volpension van onze ouders hebben verlaten, is het voor de meesten de eerste keer dat ze het geld serieus nemen. En het gaat er niet alleen om of je na het biertje een buskaartje kunt betalen.

Hoeveel geld heb je nodig om van te leven

Studenten hebben meestal minder dan hun maatjes, die op hun zestiende met hun opleiding zijn begonnen. Anderen daarentegen moeten al op 20-jarige leeftijd hun eigen familie voeden.

Degenen aan wie mama en papa al op kleuterleeftijd een bouwspaarcontract hebben afgesloten of een paar Apple-aandelen hebben geschonken, zijn uitgesloten. Dan kunnen ze zich ontspannen verheugen op het einde van de maand, zelfs met een laag inkomen.

Of u nu met of zonder bouwspaarcontract werkt, wij vroegen u nieuwsgierig hoeveel geld zij daadwerkelijk hebben.

Robert, 27 – Hoeveel geld heb je nodig om van te leven

VICE: Hoeveel geld heeft u per maand tot uw beschikking?
Ik financier mezelf. Als magazijnbediende verdien ik 1.300 Euro netto per maand.

Is dat genoeg voor jou?

Ik heb alles wat ik nodig heb om te leven: Ik kan uitgaan met mijn vrienden, ik kan skatekleren, nieuwe kleren, eten kopen. Meestal heb ik aan het eind van de maand zelfs nog 500 euro over.

En die spaar je?

Nee. Ik heb geen extra spaarrekening. Als er aan het eind van de maand nog iets over is, is het leuk, maar zo niet, dan is het dat niet. Ik was al in het rood, maar ik weet niet precies hoe dat gebeurd is.

Wilt u meer verdienen?

Tuurlijk, maar voor nu ben ik echt tevreden. Deze baan is mijn derde baan. Ik heb het ook geaccepteerd omdat het loon voor werktijden beter is dan voor mijn vorige baan. Ik verdiende 1.000 euro netto per maand.

Maria, 30 – Hoeveel geld heb je nodig om te leven

VICE: Hoeveel geld verdien je per maand?

Ik verdien een kleine 250 euro per maand. Ik werk bij een mediabureau, waar ik momenteel nog steeds op proef ben, en daarom is het maar 250 euro per maand voor 15 uur per week.

Hoe financier je jezelf dan?

Door besparingen. Ik leg niets opzij op dit moment, ik consumeer eerder. Hiervoor had ik een fulltime baan had waar ik wat geld spaarde.

Ik verdiende 2.000 euro bruto, waarvan ik elke maand 200 euro opzij zette. Nu heb ik ze ook nodig. Zo snel zal er niet veel meer van over zijn. Maar ik kan ook hulp krijgen van de overheid als ik dat nodig heb.

Derya, 19 – Hoeveel geld heb je minimaal nodig om van te leven

VICE: Hoeveel geld heeft u maandelijks tot uw beschikking?

Derya: Ik heb 450 Euro per maand, ik mag niet meer verdienen. Ik heb een mini-job, en meer verdienen zou voor mij niet de moeite waard zijn vanwege belastingen en sociale zekerheidsbijdragen.

Ik kwam een jaar geleden uit Bulgarije naar Duitsland om hier mijn school af te maken. In Duitsland zie ik betere mogelijkheden om later te studeren. Tegelijkertijd werk ik bij een ontbijtservice.

En het geld is genoeg?

Nou, het is al schaars. Maar ik moet zeggen dat ik thuis woon. Mijn ouders wonen apart: mijn vader is in Bulgarije, mijn moeder hier in Berlijn. Sinds ik nu bij haar woon, betaal ik niet meer voor een appartement en mijn moeder kookt natuurlijk nog steeds.

Wilt u meer verdienen?

Tuurlijk, ik ben ijverig en zou dat ook kunnen doen. Dan kon ik meer opzij zetten, zodat ik hopelijk 50 euro kan besparen, die ik dan kan besteden aan vakanties of grotere investeringen. Ik heb geen spaarrekening.

Erik, 23 – Hoeveel geld heb je nodig om niet meer te werken

VICE: Hoeveel geld is er maandelijks voor u beschikbaar?

Erik: Ik werk momenteel als verkoper en verdien ruim 2.000 euro bruto.

Hoeveel geld geef je uit?

Omdat ik de onkosten met mijn vriendin kan delen, bedragen mijn onkosten 600 euro. Daarom kan ik gemakkelijk nog eens duizend per maand sparen. Maar ik kan goed met geld omgaan en geef liever minder uit dan dat er binnenkomt.

Is het belangrijk voor u om te sparen?

Ik denk dat het belangrijker is om geen aandacht te hoeven besteden aan geld. Als ik nu nog moest kijken of ik drie euro heb voor een kebab, dan zou ik daar last van hebben.

Altijd een kleinigheidje achter de hand te hebben als back-up, voor het geval er iets groots aan de hand is of de auto kapot gaat, maar dat moet het wel zijn. Dan stoort het me niet als zulke dingen gebeuren. Ik heb er tenslotte ook voor gespaard.

Hoeveel geld heb je nodig om te leven

Alexandri, 20 jaar – Met hoeveel geld kun je rondkomen

Hoeveel geld heb je per maand?

Alexandri: Ik heb 800 euro per maand beschikbaar, maar ik werk echt veel. Een dienst begint om half twaalf en eindigt eigenlijk om 20.00 uur, maar soms ben ik tot 22.00 uur bezig. Donderdag en zondag ben ik vrij, maar omdat ik dat wil.

Is het geld genoeg voor jou?

Het is genoeg, maar het is erg krap. Ik betaal 300 Euro voor het appartement plus extra kosten. Daarnaast zijn er uitgaven voor voedsel tot 200 euro. Ik kan me niet veel luxe veroorloven, er blijft niets over om te sparen. Aan het eind van de maand sta ik op nul.

Wordt u nog steeds vanuit huis ondersteund?

Nee, integendeel: ik steun mijn huis. Ik kom uit Perugia, een dorp in Italië. Een aardbeving heeft ons huis verwoest en de staat geeft ons geen geld om het te herbouwen.

De aardbeving moet een bepaalde kracht hebben gehad om publiek geld te ontvangen. Dat was bij ons niet het geval. Mijn ouders werken ook, maar ze hebben mijn hulp nog steeds nodig.

Rafael, 27 – Hoeveel geld heb je nodig om van te leven

VICE: Hoeveel geld verdien je per maand?

Rafael: Ik verdien ongeveer 1.200 euro op de hand. Maar dat varieert, want ik werk ook zelfstandig als filmmaker.

Kan je goed rondkomen van je verdiensten?

Ik zou zeggen dat ik goed met het geld kan omgaan, maar dat kan alleen maar omdat ik een appartement heb dat niet zo duur is en ik al jaren in Zutphen woon. Iedereen die nu hierheen verhuist, komt met 1200 euro zeker niet rond.

Hoeveel geld heb je nog over aan het eind van de maand?

Als alle vaste kosten worden afgetrokken, dan blijft er nog 600 euro over, maar ik zal ze ook verspillen. Ik hou niets over, omdat alles direct naar de filmapparatuur vloeit. Misschien zet ik 20 euro opzij of zo, maar dat is niet veel.

Wilt u meer geld tot uw beschikking hebben?

Je kunt nooit genoeg geld hebben, maar hoe meer je hebt, hoe meer je uitgeeft.

Deel en inspireer anderen

Plaats een reactie