Wisselgeld Sparen TIPS

Met wisselgeld sparen gaan de munten vaak eerst naar de spaarpot. Dan is de portemonnee weer een beetje lichter en is er ruimte voor nieuw kleingeld. Natuurlijk, het spaarvarken zal op een gegeven moment vol zijn en je stelt jezelf precies deze vraag.

Een man bestelt een biertje in een café. De barkeeper rekent 2 euro 70. De man telt 27 munten van 10 cent en gooit het wisselgeld op de toonbank. De helft ervan valt achter de toonbank. De barkeeper is boos, maar houdt zich voor de verandering in.

De volgende dag komt de man terug naar de kroeg en bestelt nog een biertje. Wederom vraagt de barman 2 Euro 70. Deze keer legt de man een 5 Euro biljet op de toonbank.

Wisselgeld Sparen

“Nou heb ik je’, denkt de barkeeper, telt 23 munten van 10 cent en legt ze op tafel. Als bij toeval valt de helft van de munten op de grond, zoals gisteren.

De man kijkt naar de munten op de grond, denkt even na, legt dan 40 cent voor de barkeeper en zegt: “Doe me nog maar een biertje!

Veel mensen in Nederland verzamelen klein kleingeld – in lege potten, dozen of spaarpotten. Soms is het niet zo gemakkelijk om van de munten af te komen. Maar er is een mogelijkheid.

Wisselgeld sparen – Om gek van te worden

Het kan je gek maken. Klein kleingeld dat onder de bank rolt, rondslingert in jaszakken of uw portemonnee indeukt. Sommige mensen doen het volgende  als ze thuiskomen: Portemonnee open, munten uit. Wanneer de banken oproepen voor de traditionele Wereld Spaardag eind oktober, rammelt er ook veel geld in de huishoudens.

Wisselgeld in het buitenland

Duitsland is nog steeds een land dat vasthoud aan kleingeld. Terwijl Scandinavische bakkers of Engelse pubs met kaarten betalen, verzamelt Nederland munten. Sommige landen hebben zelfs kleine centstukken uit het dagelijks leven geweerd. In Nederland bijvoorbeeld worden ze bij het winkelen afgerond tot vijf cent.

In Duitsland daarentegen worden met name kleine bedragen vrijwel uitsluitend in contanten betaald – 96 procent van de bedragen tot vijf euro, zo blijkt uit een onderzoek van de Bundesbank van vorig jaar. Volgens de studie hebben mensen gemiddeld 107 euro in hun zak, waarvan 6 euro een kleine verandering is. Niemand kan precies zeggen hoeveel munten er nog steeds in de huizen van de mensen liggen.

Het einde van de spaarpot

Het inwisselen van kleine bedragen bij financiële instellingen is omslachtig en vaak duur. De ervaringen van onze auteur met spaarvarkensbanken onder de arm. En waarom ze het gevoel van sparen tot absurditeit verheffen.

Maar het kan veel zijn. De Bundesbank gaat ervan uit dat naar schatting 60 tot 70 procent van het geld dat zij uitgeeft nu in het buitenland is. Ongeveer 5 tot 10 procent van de munten en biljetten is in omloop, d.w.z. bij de kassa. De rest? Ze kunnen worden opgepot of verloren gaan.

“Men mag niet vergeten dat er ook veel munten tussen de autostoelen zitten. Of in de winterjas die nu in de kast hangt,” zegt een woordvoerder van de Duitse Spaarbanken en Giro Vereniging in Berlijn. Daarnaast hebben sommige mensen thuis ook geldcassettes, spaarpotten of zelfs een glas.

Sparen met wisselgeld bij de bank

De eenvoudigste optie zou zijn om een klein wisselgeld te storten bij zijn bank. Natuurlijk is het het beste als uw bank een stortings- en opnamemachine heeft. Daar doet u uw munten in, deze wordt geteld en vervolgens bijgeschreven op uw rekening.

Stort klein wisselgeld op de bankrekening

Maar niet elke bank of spaarbank biedt haar klanten een dergelijke dienst aan met een muntautomaat. Soms moet de klant het geld vooraf sorteren en inpakken met geldrollen. Dit maakt de hele zaak veel vervelender.

Sparen Met Wisselgeld

In ieder geval dient u zich als klant eerst bij uw bank te informeren over de kosten. Het kan zijn dat slechts een bepaald aantal munten per dag gratis is. Als het wisselgeld sparen hoger is, zullen er voor elke munt extra kosten in rekening worden gebracht en deze kunnen erg hoog zijn.

Deze kosten worden gerechtvaardigd door de hoge uitgaven voor de bank en de daaruit voortvloeiende kosten. Dus je krijgt het geld meestal alleen direct op je rekening bijgeschreven.

Gebruik het kleingeld als cadeau

Een mogelijkheid die de moeite waard is om over na te denken en die zeer goed is voor verjaardagen. Hier kunt u uw creativiteit de vrije loop laten en met de munten een geschenk maken, wat zeker een indruk zal achterlaten.

Zelfbedieningskassa’s voor het wisselgeld

Zelfbedieningskassa’s worden steeds gebruikelijker in supermarkten. Deze kunt u gemakkelijk gebruiken om een groter aantal munten kwijt te raken. U krijgt het geld niet op uw rekening, maar u kunt het wel gebruiken voor uw aankopen. Vergeleken met een normale kassa is een zelfbedieningskassa handig als u het voor wisselgeld gebruikt.

Gebruik het wisselgeld voor de auto

Als u uw auto regelmatig bij het tankstation stofzuigt, kent u het probleem van de stofzuigers. Deze nemen vaak slechts 50 centstukken en als men dan in de portemonnee kijkt. Daar heeft men natuurlijk niet zulke 50 centstukken op voorraad. Een extra kleine portemonnee met munten kan hier een remedie voor zijn.

Zo zou in ieder geval het gebruik van het muntstuk van 50 cent worden verduidelijkt. Waarbij ook de wasstraat, die eveneens  kleingeld nodig hebben, nog steeds aanwezig zijn.

Wisselgeld sparen – Doneer het kleingeld

U heeft zeker een of twee donatieboxen bij de kassa’s gezien. Het zou dus een goed idee zijn om wat van de verandering te doneren en iets goeds te doen. Je kunt in ieder geval het geld in je portemonnee gebruiken.

Is het kleingeld al lang overbodig?

Ik geef zelf de voorkeur aan contant geld als betaalmiddel en er zullen zeker veel mensen zijn die er ook mee zullen betalen. Het is begrijpelijk dat betalen met een kaart of, meer recentelijk, met een smartphone vele voordelen biedt. Toch is contant geld nog steeds erg populair in landen zoals Duitsland.

Daarom vraag ik u. Gebruikt u nog steeds contant geld of is het al overbodig voor u?

Deel en inspireer anderen

Plaats een reactie