Bekentenissen van een thuiswerker

Stel je jezelf voor: Vroeg in de ochtend, geen zorgen, geen files. Geen vervelende collega’s en vooral werk dat overal en altijd gedaan kan worden! Klinkt dat als een droombaan? JA! Dan heet ik u welkom in de wereld van het thuiskantoor!

Maar pas op: Hoe voordelig het ook klinkt, er is veel zelfdiscipline. En onafhankelijkheid voor nodig om productief van huis uit te werken. Bijna een half jaar lang heb ik voor karriere.at gewerkt met een groot aandeel in het thuiskantoor.

Vandaag wil ik u graag een persoonlijk inzicht geven in mijn dagelijkse werk! Thuiskantoor heeft niet alleen voordelen, het betekent ook veel coördinatie!

“Je hebt een echte droombaan”, zei een vriend onlangs tegen me. “Je kunt ontspannen van thuis uit werken en voor je kind zorgen.” Natuurlijk moet ik het met haar eens zijn. Mijn werk is geweldig!

Maar om heel andere redenen dan ze denkt. Maar dat is precies de algemene mening als het gaat om het thuiskantoor. In feite waardeer ik mijn werk om heel andere redenen.

Ik krijg inzicht in interessante gebieden en doe zo elke dag nieuwe ervaringen op. Mijn collega’s zijn sympathiek en natuurlijk heeft het werk zijn voordelen voor mij als jonge moeder.

Rooskleurig op het eerste gezicht

Maar niet alles is altijd zo rooskleurig als het er op het eerste gezicht uitziet. Thuiswerk heeft ook zijn nadelen en kleine valkuilen. Deze worden echter nauwelijks opgemerkt door anderen.

Omdat huiswerk voor de meeste mensen betekent: comfortabel op de bank thuis zitten. En het ene kopje koffie na het andere drinken. Het werk wordt gedaan door zichzelf en je hebt tijd voor huishouden en familie.

Helaas brengt deze houding je niet ver in het thuiskantoor! De collega’s van Wollmilchsau hebben ook de voor- en nadelen van thuiswerken samengevat in een korte video.

De kernverklaring

Home office is geen probleem vanwege de technologische mogelijkheden. Maar vereist wel een hoge mate van zelfstandigheid en discipline.

Terugkeer naar het model van het thuiskantoor

De voordelen van thuiswerken spreken voor zich! De relatieve vrijheid van tijdmanagement en flexibele werkregelingen maken deze vorm van werken aantrekkelijk, vooral voor jonge ouders.

Door de lange files en reistijden te elimineren, wordt ook de combinatie van werk en gezinsleven verbeterd. Het resultaat: de motivatie is hoog! Dit heeft op zijn beurt een positief effect op de eigen productiviteit!

Klinkt goed, nietwaar? Toch worden de nadelen van thuiswerken na verloop van tijd zichtbaar. De uitwisseling met mijn collega’s vindt meestal plaats via chat of e-mail.

Zodat de coördinatie meestal tijdrovender is dan het zitten met collega’s die toch al naast de deur zitten. Vroeg of laat vervagen de grenzen tussen vrije tijd en werk. Het is moeilijk om in je vrije tijd uit te schakelen omdat je nog steeds in je normale werkomgeving zit.

Zelfs als er geen “echt” werk wordt gedaan in je vrije tijd, ben je er nog steeds in je gedachten. Het resultaat: uw eigen balans tussen werk en privéleven lijdt eronder.

Thuiswerken = werken volgens de regels

Vooral in het thuiskantoor wordt men blootgesteld aan veel afleiding! Het is belangrijk om regels voor jezelf op te stellen en deze op een gedisciplineerde manier na te leven! Iedereen heeft zijn zwakheden.

Of het nu gaat om een regelmatige wandeling naar de koelkast of een dutje af en toe. Dingen die je niet op kantoor zou doen, moet je ook in het thuiskantoor vermijden. Voor mij hebben de volgende vier regels de afgelopen zes maanden heel goed gewerkt:

Het ochtenduur heeft goud in zijn mond!

Dat u van thuis uit werkt, betekent niet automatisch dat u “nog vijf minuten” langer in bed kunt blijven liggen. Tijd verloren in de ochtend is moeilijk in te halen. Dit verknoeit niet alleen je eigen dagelijkse routine, maar ook die van je collega’s. Daarom is het belangrijk om ook thuis vaste werktijden aan te houden.

Geen non-stop pauzes!

Het is ook belangrijk om regelmatig pauzes te nemen bij het thuiswerken. Thuis bestaat echter het risico dat de pauzes worden verlengd.

Er is immers geen baas die de pauze kan controleren. Ook al is de verleiding groot, vermijd lange pauzes. Het werk moet immers tegen het einde van de dag gedaan zijn.

Dagelijkse business outfit

Schlabber kijken naar huiswerk? Liever niet. Ook al kan geen van mijn collega’s me zien. Het is nog steeds belangrijk om jezelf in een soort werkmodus te brengen. Als je in een huispak rondwandelt, is het moeilijk om je aan het werk aan te passen.

Laat je niet afleiden!

Om te werken trek ik me meestal terug naar een rustige plek. Muziek als achtergrondgeluid is zeker oké, maar alle andere afleidingen moeten worden vermeden. Huishoudelijk werk? Niet tijdens werktijden! Spontane bezoeken? Na het werk graag.

Zelfs als mensen verwachten dat je als thuiswerker tijd hebt voor zulke afleidingen tussendoor. Moet je alles vermijden wat uit de workflow komt. Je zou immers niet zomaar een vriend uitnodigen om spontaan koffie te gaan drinken op kantoor.

Organisatie en coördinatie zijn nodig!

Mijn persoonlijke conclusie over thuiswerken is over de hele linie positief. Voor mij als jonge moeder is het de ideale oplossing om werk en gezin te combineren. Toch kan ik iedereen alleen maar aanraden om de nogal negatieve aspecten in overweging te nemen.

Alvorens een kantoor aan huis te beginnen om de juiste beslissing voor zichzelf te nemen. Het thuiskantoor is een geweldige kans en heeft ook zijn voordelen als terugkeer naar het beroepsleven. Toch geloof ik niet dat het model geschikt is voor iedereen.

Zelfdiscipline en onafhankelijkheid zijn een must! Als u georganiseerd bent en volgens vaste regels kunt werken, kunt u ook genieten van de voordelen van thuiswerken.

Deel en inspireer anderen

Plaats een reactie