Online Marketing

Voor de ouderen onder ons is het bijna niet meer voor te stellen. Maar er is nu een generatie die geen leven kent zonder internet, de digitale generatie worden ze genoemd.

Het zijn de opvolgers van de Millenniums de generatie Z. Millennials zijn rondom de eeuwwisseling geboren. Generatie Z kent haar geboortegrond in de jaren nul, de jaren dat internet al volwassen begon te worden.

Gen_Z_marketing_inbound

Generatie Z is dus de ideale target voor de online marketeer omdat ze compleet vergroeid zijn met diverse online kanalen. Voor marketeers zijn ze dan ook de gedroomde doelgroep.

Om deze groep echter te bereiken is nog wel wat kunde nodig. Generatie Z is kritisch, duurzaam en gevoelig voor de mening van hun omgeving. Toch zijn er goede strategieën waarmee je ze kunt bereiken. Welke marketingstrategieën dit zijn lees je hier.

1. Breng de doelgroep demografisch in kaart

Wanneer je een doelgroep wilt gaan benaderen is het allereerst natuurlijk belangrijk om ze in kaart te brengen. Waar wonen ze, wat is hun levensstijl, waar houden ze van en waar walgen ze van.

Veel van deze informatie is makkelijk terug te vinden via de kanalen waar deze generatie zich in begeeft. Neem een kijkje in de keuken van Facebook om er achter te komen wat de leefsituatie is.

Hoe oud zijn ze, hebben ze een relatie en welke evenementen bezoeken ze.  Ondanks de verhalen dat er steeds meer jongeren lijken te vertrekken van dit platform.

Zijn er genoeg early adapters die (soms uit gemakzucht) toch hun profiel en daarmee hun waardevolle informatie laten staan. Veel van deze informatie te vinden onder het tabblad info.

Een tweede tip is om een foto uit de tijdlijn op te slaan. En via de exif informatie over de demografie e.d te achterhalen. In Windows kun je dit doen door een afbeelding lokaal op te slaan. En vervolgens via eigenschappen en details de exif informatie te bekijken.

Ook op instagram, thumblr en linkedIn staat veel informatie over de interesses, werkzaamheden en connecties.

Door de cohesie mogelijkheden zijn er altijd wel verwijzingen of koppelingen naar deze platformen te vinden.

Vergeet ook twitter niet. Niet alleen interesses zijn belangrijk ook denkbeelden kunnen je dichter bij je doelgroep brengen!

2. Genereer een buyers persona

Aan de hand van de ingewonnen informatie kun je je eigen byers persona gaan samenstellen. Er zijn hier zelfs handige tools voor in omloop. Bekijk de volgende tool maar eens.

Positieve of een negatieve persona

Onder een positieve persona verstaan we de buyer-persona, het is de ideale representatie van jouw klant. Dit zijn de personen waar je je marketing op wilt richten omdat de kopers vertegenwoordigen van je product.

Er bestaat ook nog een negatieve persona, dit is dus uiteraard de klant die je niet wilt. Ze worden daarom ook wel de uitsluiting persona genoemd.

Dergelijke leads zijn niet geschikt voor je bedrijf. Wat wel interessant aan deze negatieve persona’s is de reden waarom zij niet aansluiten bij je bedrijf. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er iets schort aan je product, stijl of dienstverlening waardoor je deze groep mensen misloopt.

Misschien hebben deze mensen wel geen interesse omdat ze student zijn. En daarom geen budget hebben Het is dan ook aan te raden om de negatieve persona’s te interviewen.

3. Spreek je doelgroep aan maar niet direct (dat doen we later)

Nu we weten tegen welk type persoon we gaan praten. En in welke stijl is het tijd om de volgende stap te nemen. We gaan de doelgroep aanspreken (maar dus niet direct). Dit bewaren we even voor later.

De perfecte manier om de nieuwe generatie Z aan te spreken is namelijk via de indirecte manier. De digitale generatie houdt er niet van om lastig gevallen te worden door middel van de directe verkoopwijze.

Deze manier kun je eigenlijk vergelijken met het de ouderwetse winkelverkoper. Nog voor je de drempel van de winkel over was werd je als aangesproken door de verkoper. Oriënteren was er niet bij.

Generatie Z wil dit wel en wil eigenlijk zelf de keuze maken. Dit doen ze door de producten waardoor ze zich aangesproken voelen. Vervolgens ondernemen ze dan zelf actie om tot die producten te komen.

In marketeer jargon wordt dit inbound marketing genoemd. Door de potentiële klant de juiste informatie aan te bieden zullen uiteindelijk jouw website vinden en overgaan tot aanschaf. De wet van de aantrekkingskracht zullen we maar zeggen.

Inbound marketing gaat ongeveer als volgt te werk:

 

1.    Zoekers antwoorden op hun vragen (pijnpunten) via jouw kanaal

2.    Als ze een interactie met je kanaal aangaan weet je dat je een lead te pakken hebt.

3.    Via deze interactie zorg je ervoor dat ze meer informatie toegespeeld krijgen (denk ook eens aan een whiteboard). Waardoor er een vertrouwensband ontstaat.

4.    Op basis van het vertrouwen kunnen je een lead in aanraking laten komen met de sales afdeling.

5.    Vanuit de sales zit je nu dicht bij de stap van een conversie. De klant die overgaat tot aankoop.

4. Personaliseer je marketing

Wanneer de juiste aantrekkingskracht heeft geleid tot een traject als omschreven in de het schema van de inbound marketing. Dan is er al een goede weg afgelegd om van je eenmalige klant een vaste klant te maken.

Om de binding van je klant aan jouw bedrijf te vervolmaken. Kun je de klant nu persoonlijk aan te spreken. Dit kun je doen via een e mailcampagne of een nieuwsbrief bijvoorbeeld.

Hierdoor krijgt de klant het gevoel dat ze een onderdeel zijn geworden van jouw wereld. Dit kan zelfs resulteren tot een klant voor het leven!

Bonustip: Kneed je doelgroep

Nog een laatste tip om bij je doelgroep binnen te komen is via influencers. De Generatie Z voelt zich aangesproken door bepaalde influencers omdat deze nauw aansluiten bij hun eigen denkbeelden.

Wanneer je een buyers persona aan het opstellen bent. Dan is het dus ook belangrijk om de te kijken door welke influencers deze groep zich aangetrokken voelt. Probeer vervolgens toegang te krijgen tot een van deze influencers en je succes is bijna gegarandeerd.

Deel en inspireer anderen

Plaats een reactie